-
Gözden kaçırmayın
5. Kariyer Festivali Sağlık Sektöründe Büyük İlgi Görüyor10 Aralık, İnsan Hakları Günü olarak dünya genelinde kutlanıyor. Bu tarih, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından Haziran 1948'de hazırlanan ve 10 Aralık 1948'de BM Genel Kurulu'nda kabul edilen 30 maddelik İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabul günüdür.
Nelson Mandela'nın "İnsan haklarını inkar etmek insanlığa meydan okumaktır" ifadesiyle anılan bu özel gün, beyannamenin kabulü sayesinde tarihte yaşanan en ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığı II. Dünya Savaşı sonrası devletlerin bireylere tanınan hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınması için birleşmelerini sağlamıştır.
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, yaşam hakkı, eğitim hakkı, haberleşme hakkı ve seyahat özgürlüğü gibi birçok temel hakkı içermektedir. Bu hakların, dünya üzerindeki her bireyin ırk, ulus, etnik köken, cinsiyet ve din gözetmeksizin yararlanabileceği haklar olarak tanımlanması büyük bir önem taşımaktadır.
Türkiye, bu beyannameyi 1949 yılında imzalamış ve 71 yıldır uluslararası alanda ve ülke yasalarında temel hak ve özgürlüklerin korunması konusunda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Ancak, günümüzde de dünya genelinde milyonlarca insan savaş ve çatışmalarda yaşamını yitirirken, sömürü, taciz, istismar ve şiddet gibi sorunlar devam etmektedir.
2019 yılı itibarıyla, dünya üzerinde 70 milyondan fazla insan zorla yerinden edilmiştir. Bunun 31 milyonu çocuklardan oluşmaktadır. Ayrıca, 25 milyondan fazla insan, ülkelerini terk ederek başka ülkelerin korumasına sığınmak zorunda kalmıştır. 262 milyon çocuğun okula erişimi yoktur ve 650 milyon kadın ile kız çocuğu, 18 yaş altı evliliğe zorlanmaktadır. Dünya genelinde 152 milyon çocuk işçi bulunmaktadır ve bunların %70’i ağır ve tehlikeli işlerde çalışmaktadır.
Bu haksızlıklara karşı duyarsız kalmamak ve adaletin sağlanması için sorumluluklarımız bulunmaktadır. Daha yaşanabilir bir dünya için, sesimizi yükseltmeli ve mücadele etmeliyiz.
Yorumlar
Yorum Yap